Boerderijklassen

Gepubliceerd op dinsdag 6 februari 2024 9 u.

Van dinsdag 6 februari tot en met vrijdag 9 februari 2024 gaan de leerlingen en de leerkrachten van het vierde leerjaar met veel plezier op boerderijklassen.

Op het programma staan verschillende boerderijactiviteiten waarbij de leerlingen kennismaken met het boerderijleven. Dagelijks gaan ze de dieren voederen en verzorgen maar er komt nog heel wat meer kijken bij het boerderijleven. Zo gaan ze werken rond graan- en melkverwerking, dierenmanieren,...

Ook op sociaal gebied is zo’n meerdaagse uitstap waardevol. Kinderen leren elkaar op een andere manier kennen. Ze leren samenwerken, elkaar helpen en dit bevordert de groepssfeer op een positieve manier.

Op een boerderij valt veel te beleven. Dit kan je hieronder lezen ...

Update terugreis – wij verwachten het 4de leerjaar om 15:50!

Verslag dag 3

Onze boeren en boerinnen voelden deze ochtend nattigheid en besloten lekker lang te slapen. Na een deugddoende nachtrust konden we opnieuw beginnen aan een dag vol leerrijke en plezante avonturen.

Bij het blogmoment verscheen er menig glimlach bij jullie berichtjes. Morgen is het laatste blogmoment dus jullie mogen nog altijd een berichtje sturen (via chatberichten op het ouderplatform).

Met het ontbijt achter de kiezen stonden de boeren klaar op het ‘natte’ erf voor alweer een nieuwe workshop. Groep 1 trok op pad met Noortje de ezel. Groep 2 en 3 maakten kennis met meneer de uil.

Na al dat werk knorden de maagjes luid en konden de boeren en boerinnen genieten van alweer een klassieker: kip met appelmoes en patatjes.

In de namiddag hield de regen ons niet tegen….. groep 1 leerde sommige dieren wat fatsoen bij en groep 2 zorgde voor wat dierenverwennerij. De laatste groep mocht eindelijk met Noortje op stap… Helaas zijn Noortje en de regen geen beste vrienden en werd het een kortere tocht.

De boterhammetjes bij het avondmaal gingen vlot naar binnen en zo was er energie genoeg om de carnavalstoet op gang te trekken. O.l.v. boerinnen Gertrude en Rosalie (aka juf Karlien en juf Siebe) werd de muziekkennis op de proef gesteld.

De ideale afsluiter van alweer een geweldige dag werd gebracht door een jarige. Hij werd vandaag 10 jaar en trakteerde iedereen op een zakje chips. Blij en tevreden zoekt iedereen momenteel zijn nestje op om een laatste nacht op de boerderij te beleven.

Verslag dag 2

Gisteren werden er weinig schaapjes geteld vooraleer iedereen in dromenland was. Ook deze ochtend hebben ze met vlag en wimpel een nieuw record gevestigd. Met veel trots kunnen wij jullie meedelen dat ons vierde leerjaar de prijs won van ‘ik-blijf-lekker-in-mijn-bed-en-slaap-lang-genoeg'. De vroegste vogels kwamen pas rond 6u uit hun nestje. Wij hebben het al anders geweten ...

Na het ochtendtoilet zat iedereen op de eerste rij voor het blogmoment waar we de foto’s van de voorbije dag toonden. Bij deze een warme oproep om berichtjes te sturen naar jullie boeren en boerinnen! (via de chatberichtenfunctie op Broekx)

Na het ontbijt was het tijd voor de eerste workshops van de dag. Vandaag werd de uil onder de loep genomen en leerden we heel wat bij over zijn manier van leven. Als braakbal op de taart mochten ze elk een braakbal ontleden en de inhoud bestuderen en determineren. Jullie zullen vast en zeker hun resultaat hiervan ontdekken. De andere groep mocht vandaag de dieren verzorgen. Op het programma stonden een borstelmassage voor de varkens, een coiffure voor de pony’s en Aïsha, het paard, een aaisessie voor de cavia’s en konijnen,…. De derde groep ging op stap met Flor en Noortje, de ezels. Ze maakten een leerrijke wandeling in de omgeving waarbij ze de rijke geschiedenis van de landloperij leerden kennen.

Deze middag werden we getrakteerd op echte Belgische kost: een bloemkoolsoepje op een bodempje van hamburger vergezeld van een slaatje en afgewerkt met een vleugje frietjes. Als toetje kregen ze een zalfje van chocoladecake. Met gevulde magen en vol energie smeten onze boeren en boerinnen zich op hun volgende workshop. Twee groepen mochten vandaag de dieren wat fatsoen bijbrengen en trakteerden de dieren op een verrijkte snack. Nadien konden ze samen met de dieren allerlei parcours afleggen. De laatste groep zorgde vandaag voor de pistolets.

Na al dat werken op de boerderij werd het tijd om deze varkentjes te wassen. Fris gewassen mocht iedereen zijn knutseltalent bovenhalen bij de avondactiviteit van juf Annemie.

Zo werd het stilaan tijd om een uiltje te gaan knappen... Oogjes dicht en snaveltjes toe!

Verslag dag 1

Na een vlotte en rustige busrit kwamen we aan in het mooie en rustige Wortel.

Boer Rik stond ons al op te wachten met een beker appelsap en een lekker koekje om daarna de boerderij te verkennen. We maakten kennis met Babs het varken, Noortje de ezel, Lily en Lea de pauwen en alle andere beestige beesten in deze beestenboel.

Na een heerlijk bord spaghetti stond de eerste workshop op het menu. We verkenden de wereld van het graan en gingen op stap met de melkbrigade. Dit allemaal resulteerde in lekker pistolets en heerlijke zelfgemaakte chocopasta.

Om onze werkdag op de boerderij af te sluiten mochten er 2 groepen het avondeten van de dieren serveren. Daarna was het onze beurt en genoten we van lekkere boterhammen met beleg. Als toetje gingen sommigen het gevecht met het hoeslaken aan bij het installeren van de kamers. Zoals in elk gevecht waren ook hier winnaars en verliezers ...
Als avondactiviteit schreven de kinderen een briefje en knutselden ze een mooi kaartje dat weldra de bus opgaat. 

Zo meteen gaan we ook met de dieren op stok en sluiten we onze oogjes en doen we de snaveltjes toe. Benieuwd hoeveel schaapjes geteld worden ...

6/02/2024 10:55 - Een heel kort berichtje ... onze boeren en boerinnen zijn goed aangekomen op hun bestemming!

En toen waren ze weg!

Op een iets wat grijze dinsdagochtend stonden de leerlingen van het 4de leerjaar van GBS 't Klavertje Bierbeek vol verwachting bij de schoolpoort. Hun valiezen zwaar van ongeduld en nieuwsgierigheid, wachtend om te vertrekken naar Wortel voor hun langverwachte boerderijklassen. Met blije glimlachen en bruisend van energie stapten de 4de klassers de bus in, klaar voor een week vol avontuur en ontdekkingen. Juf Helene en meester Yves telden hun koppels en controleerden de checklist. Nog even zwaaien naar papa en mama maar al gauw zette de bus zich in beweging, gevuld met het opgewonden gepraat en gelach van de leerlingen. Onderweg keken ze vol verwachting uit het raam naar de ervaringen die hen te wachten staan op de boerderij. De sfeer zat er goed in en kilometer na kilometer werd het ongeduld groter.

Dit wordt een onvergetelijke reis!

Meester Yves, juf Helene, juf Karlien, juf Siebe, Annemie en Magda